Onze blog

Volg hier het wedervaren van Els en Werner op de fiets tijdens hun fietsreis naar Parijs en terug.

zaterdag 31 mei 2014

Mooi en toeristisch.
Zoals verwacht hebben we goed geslapen bij Les Trois Rois. Deze B&B in het oude centrum van Laon is een en al charme. Het grote, oude herenhuis kraak langs alle kanten maar de eigenaars hebben er met veel smaak en oog voor detail iets gezellig van gemaakt. Alles wordt hier gedaan met de glimlach. Maar we kunnen hier niet blijven want de fiets wacht in de tuin.
Na eerst nog wat sightseeing in de oude stad laten we ons vlot de berg afbollen. De zon is al volop van de partij maar het is wel fris. Gisteren was het laatste deel nogal saai. Laon blijkt echter een keerpunt te zijn. Akkers vol graan glooien over het land. Heuvels met bossen vormen een mooie afwisselen en pittoreske dorpjes maken het plaatje af. We laveren tussen de heuvels door maar af en toe valt niet aan een snedige klim te ontkomen. Het kleine verzet is hier meer dan welkom. En plots loop daar doodgemoederd een everzwijn over de straat. Helemaal op zijn eentje de akkers door.
We hebben vandaag slechts 80 kilometer op het programma. Ruim de tijd om als toerist overal waar iets te zien is af te stappen. De eerste stop is le Chateau Auffrique in Coucy. Deze ruïne van een middeleeuwse burcht is indrukwekkend. Wat rest van dit kasteel, samen met uitstekende informatieborden geven goed weer dat dit bouwsel impossant moet zijn geweest.
In Pierrefonds wachten ons vele toeristen. Trekpleister hier is het kasteel dat bijna een Disney-kasteel is. Op de oude ruïnes van een middeleeuwse burcht werd hier in de negentiende eeuw een impossant kasteel gebouwd. Het is een bezoek waard. Koffie met gebak op een terras geven ons nog even rust voor we onze stalen ros terug beklimmen.
We rijden daarna op een fietspad dwars door het bos van Compiegne. Midden in dat bos licht St. Jean aux bois. Wie verwacht hier nu een begijnhof? Met een jong huwelijkspaar dat net het kerkje uitkomt is het plaatje helemaal af.
Aan het eind van het bos komen we aan onze laatste en oudste bezienswaardigheid. Ruïnes van een Gallo-Romeinse site zijn een bewijs dat hier ooit vrede en rust heersten. Een tempel, thermen en amphitheather dat ruimte bood aan 3000 man liggen ver van de dichtstbijzijnde bewoning.
Die bewoners vinden we in Bethisy. Anna van de B&B had ons niet vandaag maar morgen verwacht maar met de glimlach en vele verontschuldigingen wordt onze kamer snel klaar gemaakt.

1 opmerking:

  1. Geniet ervan ! Groetjes uit Zottegem van Tine Lode Filip en Ingrid.

    BeantwoordenVerwijderen